Ilmoitus ruokamyrkytysepäilystä

Tietosuojaseloste

Lomakkeelle

Johdanto

Tällä lomakkeella Kotkan kaupungin ympäristöterveydenhuolto kerää tietoa alueella tapahtuneista ruokamyrkytysepäilyistä.

Rekisterinpitäjä

Ympäristölautakunta

Kustaankatu 2

48100 Kotka

ympäristönsuojelupäällikkö Heli Ojala, heli.ojala@kotka.fi

tietosuojavastaava Juha Reihe, juha.reihe@kotka.fi

Yhteyshenkilö rekisteriä koskevissa asioissa

Jenny Holm, ympäristöterveyssuunnittelija

Kotkantie 6

48200 Kotka

jenny.holm@kotka.fi

Rekisterin nimi

Ruokamyrkytysepäilyrekisteri

Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus

Rekisterin henkilötietojen käsittelyn tarkoituksena on tuottaa ympäristöterveydenhuoltoon tietoja mahdollisista ruokamyrkytysepidemioista.

Elintarvikelain 297/2021 § 47 kunnan elintarvikeviranomaisen on selvitettävä ruokamyrkytysepäilyjä. Henkilötietoja kerätään, jotta ilmoittajiin voidaan ottaa yhteyttä.

Henkilötietojen käsittelyn peruste on tietosuoja-aetuksen 6 artiklan c-kohta (lakiperuste).

Rekisterin tietosisältö

  • Sähköpostiosoite
  • Puhelinnumero
  • Etunimi
  • Sukunimi
  • Osoite
  • Ravintolan, kahvilan tai myyntipaikan osoite
  • Ravintolan, kahvilan tai myyntipaikan nimi
  • Tapahtuiko ruokailu
  • Kuinka monta henkilöä ruokailuun osallistui seurueessanne?
  • Milloin ruokailu tapahtui?
  • Mitä ruokaa tai juomaa epäilette sairastumisen aiheuttajaksi?
  • Mitä ruokia/juomia nautitte?
  • Jos valitsit edelliseen muualla, missä?
  • Jatkuvatko oireet edelleen?
  • Oireet
  • Milloin oireet alkoivat?
  • Jos valitsit edelliseen muu, kirjoita tähän oireet
  • Onko ulostenäyte viety tutkittavaksi?
  • Onko sairastunut
  • Onko ilmoittajan tiedossa myös muita sairastuneita?
  • Lisätietoja elintarvikevalvontaan

Rekisteröidystä kerätään seuraavia tietoja:
nimi, osoite, sähköpostiosoite, puhelinnumero, tietoja nautituista ruoka-annoksista ja ruokailu/ostotapahtumasta. Lisäksi kerätään oleellisia terveystietoja, kuten koettu oireilu ja sen alkamisajankohta.

Henkilötiedot hävitetään kun epidemian selvittäminen on päättynyt.

Säännönmukaiset tietolähteet

Rekisteriin kertyy henkilötietoja rekisteröidyltä itseltään tai hänen lailliselta edustajaltaan.

Tietojen säännönmukaiset luovutukset

Ympäristöterveydenhuollon on raportoitava elintarvikevälitteiset epidemiaepäilyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle ja Ruokavirastoon. Tällöin ei kuitenkaan välitetä henkilöihin liittyviä tietoja, pelkästään epidemian välittäjänä toimineisiin ruokiin ja oireisiin liittyviä tietoja.

Tietojen siirto EU:n tai ETA:n ulkopuolelle

Tietoja ei luovuteta EU:n tai ETA-alueen ulkopuolelle.

Rekisterin suojauksen periaatteet

hyväksyy tietojen ja tietojärjestelmien käyttö- ja salassapitositoumuksen.

Manuaalinen aineisto

Aineistoja saatetaan tulostaa tulosten käsittelyä varten. Tällöin niitä käsitellään yksikön tiloissa joissa on kulunvalvonta ja ovien lukitus. Tulosteet hävitetään asianmukaisesti käsittelyn päätyttyä.

Tarkastusoikeus

Rekisteröidyllä on oikeus saada rekisterinpitäjältä vahvistus siitä, että
häntä koskevia henkilötietoja käsitellään tai että niitä ei käsitellä.
Rekisterinpitäjän on toimitettava pyynnöstä jäljennös käsiteltävistä
henkilötiedoista. Jos rekisteröity pyytää useampia jäljennöksiä,
rekisterinpitäjä voi periä niistä hallinnollisiin kustannuksiin perustuvan
kohtuullisen maksun.

Oikeus vaatia tiedon korjaamista

Rekisteröidyllä on oikeus vaatia, että rekisterinpitäjä oikaisee ilman
aiheetonta viivytystä rekisteröityä koskevat epätarkat ja virheelliset
henkilötiedot.

Muut henkilötietojen käsittelyyn liittyvät oikeudet

Rekisteröidyllä on oikeus tehdä valitus valvontaviranomaiselle, jos
rekisteröity katsoo, että häntä koskevien henkilötietojen käsittelyssä
rikotaan tätä asetusta, sanotun kuitenkaan rajoittamatta muita
hallinnollisia muutoksenhakukeinoja tai oikeussuojakeinoja.